sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Fyllinkiä sokkeliin

Vajaat parisataa kuutiota tiiviiksi pakattua hiekkaa uppoaa talomme ja piharakennuksemme sokkeleiden sisään. Lisäksi samaa tavaraa piti kylvää ympäri pihaa X määrä (nimim. maatöistä laskua ei vielä saatu). Päätimme aloittaa urakan omatoimisesti levittämällä suodatinkankaan sokkelin sisään, ja asentamalla styroksin pystyyn samaisen muurin sisäpuolelle.

Työmiehen aamiainen ja päivän "työkalut"
Viisaammilta sen enempää kysymättä alettiin hommiin ja valmista pintaa syntyi jouhevasti. Tosin, kun sitä viisaampaa ei ollut paikalla niin tuli tehtyä tämäkin homma vaikeamman kautta. Sen sijaan, että oltaisiin mitottu ja leikattu styroksi palat oikean korkuiseksi lappeeltaan, ennen kiinnitystä sokkelin styroksiin, laitettiin palat kiinni ensin koko matkalta. Tämän jälkeen kuningasideana, oli vetää mattoveitsellä yhdellä vedolla samaan tasoon kaikki palat, eli n. 25cm alle sokkelin ylätason. Käytännössä olikin sitten harvinaisen vaikeaa leikata suoraan levyt ja tuloksena oli varsin "aaltoileva" leikkausjälki. Järkevämpää olisi ollut leikata levyt maassa ja asettaa sen jälkeen leikattu puoli maata kohti, ja näin saatu siisti suora reuna ylöspäin.No, tekemällä oppii.

Suodatinkangas & pystyeriste asemissa (ennen leikkausta)


Seuraavana vaiheena olikin sitten sadevesiputkien, routaeristeiden ja sokkelin täyttöhiekan asennus. Hommat alkoivat perjantai iltana muutaman tunnin valmistelevalla työllä, ja jatkuivat sitten lauantaiaamuna klo 7.00 isolla vaihteella. Aikainen viikonloppualoitus tuskin keräsi "Hurraa"-huutoja naapurustossa, varsinkin kun työmaalle rullattiin 2 kpl kaivureita heti aamusta. Näiden ryskäys säestettynä kasettirekkojen jatkuvalla peruutuspiippauksella, sai unihiekat varmasti valumaan poskille kaikilta lähialueen ihmisiltä. Kahden koneen käytöllä saatiin kyllä huomataava boosti tehokkuuteen täytössä, kun toinen kone sai olla koko ajan sokkelin sisällä, ja isommalla kauhalla lapettiin hiekat sisään sitä mukaa kun sitä tuli. Varsinkin kun talomme sijoittuu pitkittäin kadulle päin, säästettiin valtavasti aikaa kun hiekkaa ei tarvinnut yhdellä koneella kauha kerrallaan kuskata sokkelin toiseen päähän kadun puolelta.


Tuplavauhti (ja laskutus ;)) päällä
 Tärytin, täry, lätkä... rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lätkääminen oli lajini maatyövaiheessa. Kaikkihan on joskus hiekkakakkuja taputellu tasaiseksi, joten ei sen niin vaikeaa voi olla, vai voiko? Alkuun tuon 450kg:n täryn käsittely vaati pientä harjoittelua, mutta jo lyhyen nurkissa taikinoinnin jälkeen alkoi homma käyttämään. Käytti jopa niinkin hyvin, että täry sanoi työsopparin irti kesken kuumimman tasailu vaiheen... Ei muuta kuin kyppy autoon ja kärry hollille --> lätkä kaivurilla kärryyn --> auto ja painava kärry kiinni hiekkaan (sh*t) --> lapioilla ja kaivinkoneella auton veto ylös hiekasta --> kärry vuokraamolle vaihtoon, 5 min ennen sulkemisaikaa (huh) --> lätkä takaisin työmaalle --> tärytyshommat taas käyntiin. Eli ei taas aivan tuubiin mennyt tämäkään homma. Jotenkin minusta alkaa tuntumaan, että raksailussa ei tule olemaan työvaihetta, jossa ei pientä "laittoa" esiintyisi. Joku taisi meille tästä joskus mainitakkin, mutta en muista kuka.

Poppia kuulosuojaimista + lätkähommia = I like.
Iltaan mennessä saimme molemmat kakut täytettyä ja lätkättyä. 13,5 tunnin aikana näiden lisäksi  sadevesiputket oli asennettu, sähkö- ja valokuitukaapelit vedetty, pintavesikaivo asennettu, kaukolämpö nousukulma kaivettu kohilleen (hirveä homma), routaeristeet asennettu, maadoituskuparit vedetty sokkelin ympäri, rakennusaikainen väliaikinen tie kaivettu takapihalle...oliskos se siinä? Olis se.

Sen verran parsittavaa jäi vielä viikon alkuun, että kaukolämpö tultiin hitsaamaan pääkanavaan saman tien. Tämä sen vuoksi, että nousukulman liitäntä sattui juuri päärakennuksen ja autotallin väliin (n 2,5m) ja tuossa raossa ei enää rungon noston vaiheen jälkeen koneella pääse helposti operoimaan. Maanantaina hommat sitten viimeisteltiin ja paletti oli kasassa runkotöitä varten.

Mister Y.

P.S. Ei se maanatain viimeistely mennyt aivan putkeen, kun kaivurikurski rykäisi loppukiireissään naapurin tarkastuskaivon putken Pisan-tornia muistuttavaan kulmaan, ja samalla sijoitti Raksa-tupamme vielä kyseisen naapurin tontille. Itse en päässyt työreissun vuoksi paikalle valvomaan tätäkin hommaa.  Mökki saatiin onneksi käsivoimin liikutettua oikealle puolelle rajaa, mutta se putki jäi vielä odottamaan kaivurin viimeistelykäyntiä pihatöissä...

Top 3 Vinkit - Sokkelin täyttö

#1 Eristeet - Jos asennat pystyeristeen itse, suosittelen sen leikkaamista jo ennen pystyynnostoa oikeaan korkeuteen. Tulee siistimpi ylälinja, johon on helppo täsmätä hiekan korkeus.
#2 Kalusto - jos mahdollista niin hanki paikalle 2 konetta, niin säästät aikaa ja rahaa varsinkin jos kyseessä on isompi täyttö & talo sijaitsee ahtaassa paikassa.
#3 Suunnittelu - Vaikka kyseessä ei olekaan rakettitiede, niin kannattaa tässäkin lajissa tutustua suunnitelmiin (eristys, sähkö jne) etukäteen niin tulee kaikki huomioitua ennenkuin hiekat on kaiken päällä. Meilläkin meinasi maadoituskupari maahan laitto unohtua kaiken kiireen keskellä. Lisäksi autotallin lattian hiekkataso tuli liian ylös aluksi ja se piti vielä lopputöinä parsia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset sanoistasi:)